Advert
as

Yaz Aylarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yaz Aylarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Solhan Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Enes Başaran,”Diyabet ve Hipertansiyon hastaları başta olmak üzere vatandaşlarımız, yaz aylarındaki aşırı sıcaklara dikkat etmesi gerekir.”dedi.

Vatandaşların yaz aylarındaki aşırı sıcaklara dikkat etmesi gerektiğini belirten Solhan Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Enes Başaran, sıcak havalarda tansiyon ve diyabet hastaları için büyük risk oluşturduğunu söyledi. 

Dahiliye Uzmanı Dr. Enes Başaran,”Havadaki nemle birlikte şiddeti artan ve hastalıklara zemin hazırlayan sıcak havalar, tansiyon ve diyabet hastaları için büyük risk oluşturuyor. Termometrelerin aşırı sıcakları gösterdiği yaz dönemi, gerekli önlemler alınmazsa hastalıklara davetiye çıkarıyor. Sıcakla birlikte artan nem de, kan basıncını olumsuz etkileyerek, kişinin yaşamını tehdit edebiliyor. Artan terleme ile birlikte su ve mineral kaybı sonucu, bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri baş gösteriyor. Zaten kronik bir rahatsızlığı olan bireylerin ise sağlıklarına ekstra dikkat etmesi gerekiyor.”dedi. 

Dr. Başaran, Sıcaklığın bölgemizde gölgede 40 dereceleri aştığı Temmuz – Ağustos aylarında yapılması ve yapılmaması gerekenler şu şekilde sıraladı; 

• Hava sıcaklığı ve nemin en yüksek olduğu 11:00 ile 15:00 saatleri arasında kapalı ve serin mekanlarda kalmaya özen gösterilmesi gerekiyor. Diyabet ve hipertansiyon hastalarının sabah erken saatlerde ya da akşamüstü güneş ışınlarının eğik geldiği zamanlarda güneşlenmeleri ve bunu 20-30 dakika gibi kısa sürelerle sınırlamaları gerekmektedir. Dışarda çalışmak zorunda olanların da(ot toplamaya gidenler, tarlaya ekim yapanlar da dahil) en sıcak saatlerde gitmeyip akşamüstü gitmeye özen göstermelidirler.

• Özellikle hipertansiyon hastaları gün içinde mutlaka şapka ile başlarını korumalı ve tercihen çalışırken ve güneşlenirken bile ince bir giysi giymelidir. Şiddetli baş ağrısı hissedilmesi durumunda dikkatli olunmalı, tansiyon ölçümleri yapılmalıdır. 

•Vücudun sıvı dengesinin korunabilmesi için aşırı terlemeyle kaybedilen sıvının tekrar kazanılması çok önemlidir. Bu nedenle günde 2 - 2,5 litre su tüketilmesi gerekmektedir. Su dışında sıvı alımının karşılanmasında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir.

•Kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine de süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir. 

•Yağlı besinlerin ve kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı; yemeklerde bitkisel sıvı yağlar kullanılmalı, pişirimde ise kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalıdır. 

•Vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için sebze ve meyve çeşitlerinden yararlanılması önemlidir. Günde en az 2 porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir.

•Diyabet hastaları ise; kalorisi ve şeker düzeyi yüksek olan; üzüm, incir, kavun gibi meyveleri doktor tavsiyesine göre tüketmeli. Bunun yerine az miktarda elma, kiraz, vişne, şeftali gibi meyveler tercih edilmeli.

•Hipertansiyonu olan hastalar, kışın daha çok yenilen baklagillere; yazın da yer vermelidir. Örneğin piyaz, salata ve mercimek köftesi gibi soğuk mezeler tüketilebilir. Bu gıdalar bitkisel protein içerdiklerinden az tüketilen etin protein değerini de tamamlarlar. Ayrıca kolesterolün vücuttan atılmasına da yardımcı olurlar. Turşu ve salamura gibi gıdalar ise tüketilmemelidir.

• Yazın çorapsız ayakkabı ve terlik giyme alışkanlığı, diyabet hastalığına bağlı olarak duyu azalması ve damarlarda daralmalar oluşturabileceğinden ayaklarda yara açılmasına neden olabilir. O yüzden yazın da rahat kesimli, ortopedik tabanlı, iç astarlı ayakkabı ve yumuşak sıkmayan çorap giyilip, ayaklar her gün yıkanıp, herhangi bir yara ya da renk değişikliği var mı diye kontrol edilmelidir.

• Tatilde, dışarıda, yani evde olmasanız da mutlaka şeker/tansiyon takibinizi yapın, ölçümlerinizi atlamayın. Tansiyon, şeker ve kalp hastalarının mutlaka doktor kontrolünde olmaları, gerekli tetkik ve takiplerini yaptırmaları gerekir.”

 

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum