Advert
as

Kavurucu Yaz Sıcağında Buğday Hasadı

Kavurucu Yaz Sıcağında Buğday Hasadı

Bingöl'de her yıl Temmuz ayı ortalarında başlayan ekinlerin hasadı, bu yıl mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcaklığın etkisiyle erken başladı.

Bingöl Ovası'nda kavurucu yaz sıcağı altında buğday hasadı bu yıl erken başladı. Bingöl Ovası'nın büyük çoğunluğunu oluşturan hububat ekim alanlarında biçerdöverlerle hasat dönemi başlarken, il genelinde hububatın geneli arpa ve buğdaydan oluşuyor. 

Geçen yılın kurak geçtiği il genelinde bu yıl bahar ayındaki yağışlar ekinlerin verimini yükseltti. Üretim girdilerinin pahalılığından yakınan çiftçiler, devletten bu konuda destek beklediklerini belirttiler.

Bu yıl 5 bin ton buğday hasadı beklenirken, bunun büyük bir kısmının Toprak Mahsulleri Ofisince (TMO) alınacağı bildiriliyor. Buğdayın tavan fiyatı bir lira 5 kuruş olarak belirlendi. 

Buğday hasadının başlamasıyla Bingöl Ziraat Odası Başkanı Mustafa Karaarslan ve Bingöl Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Erdoğan Yener çiftçileri ziyaret etti. 

Buğday hasadını yerinde inceleyen Karaaslan, "Bizler mühendislerimizle her zaman çiftçimizin yanındayız. Bu yıl da girişimlerimiz sonucu inşallah TMO gelecek, pazartesi günü alımlara başlayacak. Bizler her konuda çiftçimize destek olmak için çiftçimizin yanındayız. Bugün de burada hasat yapan genç çiftçi kardeşlerimizle beraberiz, onlara destek olmak için sahadayız. Bundan sonra da yanlarında olmaya devam edeceğiz." dedi.

 

"Çiftçilere destekler artırılırsa üretim daha fazla olur"

Bingöl genelinde çoğunlukla buğday ve arpa ekiminin gerçekleştirildiğini bildiren Yener de "Bu yıl hasatlar bir-iki hafta erken oldu. Bunu, mevsim normalleri üzerinde gerçekleşen sıcaklıklara bağlıyoruz. İlkbaharda yağan yağışlar, ürün verimi üzerinde olumlu etki yaptı. Çiftçimiz gerekli desteği görürse daha fazla alanda ekim yapacak. Arkamızda gördüğümüz nadasa bırakılan alanların hepsi ekilebilecek. Çiftçi üretmezse bizler aç kalırız. Ülke safi hasılasının yüzde biri oranında tarıma bütçe ayrılması gerekirken, tarıma ayrılan bütçe bu rakamın altında kalmaktadır. Milli ekonominin temeli olan tarımı iyileştirmek, tarımda kendine yeten bir ülke olabilmek için tarıma ve çiftçimize gerekli desteklerin zamanında ve yeteri kadar yapılması gerekir." ifadelerini kullandı.

 

 "Çiftçinin yanında olan herkese teşekkür ediyoruz"

Son olarak Yener, "İlimizdeki tarımsal faaliyetlerin, il müdürlüğümüzün ve diğer tarım paydaşlarının gayreti ile iyiye gittiğini, bunu daha iyi hale getirmek için daha özverili çalıştıklarını görüyoruz. Çiftçinin bir sorunu olduğunda kapısını çaldığımızda bizleri kırmayıp her türlü desteği sağlayan Sayın Cevdet Yılmaz'a, Valimiz Ali Mantı'ya ve il müdürüne teşekkürlerimizi sunarız." şeklinde konuştu.

 

"Çiftçiliğin gelişmesi için devlet desteklerinin artırılması lazım"

Büyüktekören köyünde çiftçilik yapan Uğur Gündü ise küçüklüğünden beri çiftçilikle uğraştığını aktarıp, şunları söyledi: "Ben çocukluğumdan beri babamlarla bu tarlaları sürerim. Buradan ekmeğimizi kazanırız. Bugün 40 dereceye yaklaşan sıcaklığın altında burada hasat yapmaktayız.  Eğer devlet bize olan desteğini artırırsa bu işi daha iyi yaparız. Mazot fiyatları, gübre, ilaç fiyatları çok yüksek. Devlet bu konuda bize yardımcı olsun. Su kanallarımız eskimiş ve tahrip olmuş, bu sıkıntılarımızın da giderilmesini istiyoruz."

 

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum