Advert
as

Şah Damarı Tıkanıklığı Felce Neden Olabilir

Şah Damarı Tıkanıklığı Felce Neden Olabilir

Şah Damarı tıkanıklığına dikkat çeken Damar Cerrahisi Uzmanı Erdal Aslım, damar tıkanıklıklarının fark edilmemesi durumunda inme veya felç gibi ağır tablolarla karşı karşıya kalınabileceğini söyledi.

Şah Damarı tıkanıklığının dikkat edilmesi gereken bir durum olduğunu belirten Damar Cerrahisi Uzmanı Profesör Doktor Erdal Aslım karotis (boyun) tıkayıcı arter hastalığı tedavisi hakkında bilgi verdi.

His kaybı, hareket kaybı, geçici veya kılıcı görme bozukluğu, bayılma gibi şikayetlerin pek çok sağlık sorunu gibi karotis (Boyun Şah Damar tıkanıklığı)’nın belirtileri arasında yer aldığını beliren Profesör Aslım, damar tıkanıklıklarının fark edilmemesi durumunda inme veya felç gibi ağır tablolarla karşı karşıya kalınabileceğini söyledi.

 

Nasıl ortaya çıkar?

Karotis arter hastalığı kalp problemleri ve beyin kanamalarıyla birlikte başlıca inme sebeplerindendir. Boynun her iki yanından seyrederek kafatasına giren ve beynin her iki yarım kürelerini beslemek ile yükümlü olan karotis atar damarlarının daralması veya tıkanmaları sonucunda ortaya çıkan hastalıktır.

 

Hastalığın nedenleri nelerdir?

Tütün ve tütün ürünleri kullanımı

Kanda yüksek miktarda yağ ve kolesterol bulunması

Yüksek kan basıncı

İnsülin direnci veya diyabete bağlı yüksek kan şekeri düzeyi

Genetik etkenler

Diyabet

 

Belirtiler nelerdir? 

Etkilenen karotis damarının karşı tarafında kol ve/veya bacakta kuvvet kaybı, his kaybı, hareket kaybı, aynı tarafta geçici veya kalıcı görme bozukluğu atağı, bayılma bilinç kaybı, yüz felci ve konuşma bozukluklarıdır. 


Felç nedeni olabilir 

Daralan boyun damarlarının beyne ihtiyacı olan kanı temin edemediğinde beyin ile ilgili şikayetler unutkanlık, baş dönmesi, kısa süreli konuşma veya görme bozuklukları, göz kararması gibi şikayetlere neden olabilir. Daha ileri daralmalarda ise bayılma yaşanabilir. Bu hastalıkta korkulan sonuç, irili ufaklı felçlerin (inme) gelmesidir. Kan akımının azalması, beynin belli bölgelerinin kansız kalmasına yol açabilir. Özellikle daralmış şah damarı içinde biriken kan pıhtılarının koparak beyne yerleşmesi, ani ölüme veya kalıcı büyük felçlere neden olabilir.


Tedavisi nasıl yapılır? 

Yaşam tarzı-diyet değişiklikleri: Sağlıklı bir diyet uygulanması ve ideal kilonun korunması kolesterol seviyesinin uygun sınırlarda kalmasına ve yüksek kan basıncı gelişiminin önlenmesine yardımcı olur. Gelişebilecek karotis arter hastalığını önleyebilir ve/veya kötüye gitmesini engelleyebilir.

Medikal tedavi: Risk yönetimi ile eşlik eden hastalıkların tedavisi yapılır, kan sulandırıcı tedavi, damar genişletici ilaçlar verilir. 

Müdahaleli tedaviler: Sadece karotis damarı daralmış ancak tam olarak tıkanmamış damarlara uygulanan tedavilerdir. Tıkanmış olan karotis damarına herhangi bir müdahaleli tedavi uygulamaya gerek yoktur.

Cerrahi tedavi: Cerrahi tedavi genel, bölgesel veya lokal anestezi eşliğinde darlığa yol açan plağın endarterektomi yöntemi ile çıkarılması gerektiği takdirde sentetik veya hastanın kendi vücudundan elde edilen yamalar ile genişletme uygulanarak daralmış Karotis damarın genişletilmesi, yeterli çapa sahip ise de direkt olarak kapatılmasından oluşur. 

Girişimsel radyolojik tedaviler: Boyun damarlarının tıkanıklıklarında stent yöntemi bir süredir uygulanıyor. Son yıllarda bu bölgede uygulanan bu yöntemin henüz açıklanan kısa dönem sonuçlarının cerrahiye göre bir üstünlük göstermemiş olması, halen uzun dönem sonuçlarının bilinmiyor olması gibi nedenlerden dolayı bu yöntem sadece seçilmiş bir hasta gurubunda ve özellikle teknik ve diğer sebeplerden dolayı operasyonun yapılamadığı durumlarda uygulanıyor.

(İLKHA)

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum