Advert
as

"Depreme Hazırlıklı Olmak Gerekir"

Bingöl Üniversitesinde düzenlenen konferansa katılan Japon mühendis, olası bir depreme hazırlıklı olmak gerektiğini vurguladı.

Bingöl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi ile İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından "inşaat, deprem, iş sağlığı ve güvenliği" konulu konferans düzenlendi.

Enstitüler Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen konferansa Japon yüksek mimar ve yüksek inşaat mühendisi Yoshinori Moriwaki konuşmacı olarak katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Solmaz, kentin deprem gerçeğine değindi. Bingöl'ün her zaman deprem riski bulunan bir şehir olduğunu ve olmaya devam ettiğini belirten Solmaz, öğrencilerin, Moriwaki gibi alanında güzel işler yapmış birinden istifade etmesinin son derece faydalı olacağını vurguladı.

Moriwaki ise deprem büyüklüğü, deprem şiddeti, Türkiye'de ve Japonya'da meydana gelen depremlerin istatistikleri, sebep olduğu sonuçlar ve benzerlikler ile farklılıklarının yanı sıra yer kabuğu hareketleri, Türkiye ile Japonya arasındaki yapı farkları ve depreme hazır olmak gibi konularda katılımcıları bilgilendirdi.

Türkiye'nin son yıllarda gerek yurt içinde gerekse uluslararası arenada inşaat sektörünün en önemli aktörlerinden biri olduğunu anlatan Moriwaki, "Eskiden en uzun asma köprüler denince akla ilk Japonya gelirdi. 2023 yılında ise dünyanın en uzun asma köprüsü Türkiye'de inşa edilecek." dedi.

"Olası bir depreme hazırlıklı olmak gerek"

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yayımlanan 2018 yılı deprem haritası üzerinden Bingöl'ün deprem tehlikesini aktararak, depreme karşı yapılabilecekleri sıralayan Moriwaki, "Özellikle iki fay hattının kesişim noktasında bulunan Bingöl, yakın bir tarihte iki deprem gördü. Bu depremlerde insanların depreme ne kadar hazırlıksız olduğu görüldü. Bina tasarımlarında ve yapımlarında deprem tehlikesi göz önüne alınmadığını gördük. Binalarda yapılan ucuz, yanlış kolon ve kiriş sistemleri, binaları daha da dayanıksız yapmaktadır. Binalar yapılırken farklı bağlantılar sağlanarak demirle güçlendirilmesi gerekiyor. Olası bir depreme hazırlıklı olmak için şimdiden hazırlıklı olmamız gerek. Bu önlemleri almak için sizin gibi mühendis arkadaşlara çok büyük görev düşüyor. Sağlam binalar yapmamız gerekir." ifadelerini kullandı.

 

Konferansa; Bingöl Üniversitesi rektör yardımcıları Prof. Dr. Hasan Ciftçi ve Prof. Dr. Hakan Olgun, Solmaz, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Çiftçi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Y. Erdoğan, Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hayati Yüksel, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı. (İLKHA)

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum