Advert
as

Yüksekokul’dan Otizmli Çocuklara Anlamlı Ziyaret

Yüksekokul’dan Otizmli Çocuklara Anlamlı Ziyaret

Solhan Sağlık Meslek Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Yunus Esen ve üniversite öğrencileri, Dünya Otizm Farkındalık Günü sebebiyle otizmli çocukları ziyaret etti.

 

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık günü nedeniyle Solhan Sağlık Meslek Yüksekokul Müdürü Doç Dr. Yunus Esen ve beraberindeki bir grup öğrenci, ilçemizde bulunan Özel Güneş Rehabilitasyon merkezinde bulunan otistik çocukları ziyaret etti.

Özel Güneş Rehabilitasyon Merkezi Özel Eğitim Alanında Uzman Öğretici Abdurrahman Yıldız ve Zihinsel Engelliler Sınıf Öğretmeni Cihat Kılıç, yapılan bu ziyaretten oldukça memnun kaldıklarını belirterek kurumlarını ziyaret eden konukların soruları üzerine otistik çocuklar ve otizm hakkında temel bilgiler aktardı.

“Otizm, yaşamın ilk üç yılında fark edilir”

Özel Eğitim Alanında Uzman Öğretici Abdurrahman Yıldız; “Otizm, doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen karmaşık bir gelişim bozukluğu. Çocuğun çevresi ile yeterli sosyal ilişkiler kuramaması, dil-iletişim alanında belirgin gelişimsel sorunlar göstermesi ve kalıplaşmış (takıntılı) davranış biçimlerine sahip olması ile betimleniyor. Otistik bozukluğun tüm ırklarda, etnik gruplarda ya da sosyal statüsü farklı gruplarda görülebileceği gibi her bireyin bir engelli adayı olduğunu unutmamak gerekir” dedi.

“Doğan Her 68 Çocuktan Biri Otizmli”

Zihinsel Engelliler Sınıf Öğretmeni Cihat Kılıç ise Otizmin görülme sıklığının çok büyük bir hızla artığını belirterek; “Yapılan araştırmalar sonucu 1985 yılında her 2500 çocuktan birine otizm tanısı konmuşken, 2013 yılında 88 çocuktan birine bu tanı konmuş bulunuyor. Günümüzde ise doğan her 68 çocuktan biri otizmli olarak dünyaya geliyor. Otizmin temel belirtileri arasında; başkalarıyla göz teması kurmamak, gözlerin bir yere takılıp kalması, ismi söylendiğinde bakmamak, sözleri tekrarlamak, parmağıyla istediği şeyi gösterememek, akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermemek, sallanmak, çırpınmak, parmak ucunda yürümek, dönen nesnelere karşı aşırı ilgi ve takıntılı davranışlar gözlenmekte” ifadelerine yer verdi.

Otizm rahatsızlığı hakkında bilgi alındıktan sonra Sağlık Meslek Yüksekokul Müdürü Doç. Dr.Yunus Esen ve Üniversite öğrencileri almış oldukları hediyelerle otistik çocuklarla bir araya gelerek hoş vakit geçirerek, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Gününde onları yalnız bırakmadılar.

Otistik çocukları ziyaret eden Doç. Dr. Yunus Esen,“Bugün burada öğrencilerimizle beraber 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü vesilesiyle otistik çocuklarımızla bir araya geldik. Onların gözlerinde görmüş olduğumuz mutluluk bizleri de sevindirdi. Bizlerin toplum olarak bu tarz rahatsızlığı olan bireyleri dışlamak yerine sahip çıkmamız, onlarla zaman geçirmemiz, ailelerinin neler yaşadığını empati kurup anlamamız, yardımcı olmamız gerek. Hocamızın da dediği gibi her insan bir engelli adayıdır. Herkesin başına gelebilir. Allah ailelerine ve eğitmenlerine yardım etsin, çocuklarımıza da şifa versin.” dedi.

Ziyaret akabinde öğrencilerin eğitim gördükleri sınıflar ve alanlar gezildi. Özel Güneş Rehabilitasyon Merkezi eğitimcileri tarafından yapılan nazik ziyaretten ötürü Yunus Bey ve öğrencilerine teşekkür etti.

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum