Advert
as

Coşkun, Bingöl’ün Mutfak Kültürünü Tanıttı

Coşkun, Bingöl’ün Mutfak Kültürünü Tanıttı

Kalkınma Bakan Yardımcısı Yusuf Coşkun, Global Gastro Ekonomi Zirvesinde Bingöl’ün Soğukçeşme kavurması, balı ve kaymağını tanıttı.

Global Gastro Ekonomi Zirvesinde Kalkınma Bakan Yardımcısı Yusuf Coşkun, Bingöl’ün Soğukçeşme kavurması, balı ve kaymağını tanıttı

29 Mart 2018 Perşembe günü İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde Global Gastro Ekonomi Zirvesi düzenlendi. Zirveye, turizm sektörü, gastronomi sektörü, medya, kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra yurtdışından davetliler katıldı.

Zirvede konuşma yapan Kalkınma Bakan Yardımcısı Yusuf Coşkun, “Artık Gastronominin; katma değeri yüksek, ihracat potansiyeli olan, yerelde markalaşma aracılığıyla turizme katkı sağlayan çok önemli bir kalkınma unsuru olduğunun farkındayız. Gastronomi turizmi, aynı zamanda; yerel, bölgesel ve ulusal ekonomiyi canlandırmak adına da önemli bir potansiyel sunmaktadır” dedi.

Coşkun, 2014 -2018 dönemini içeren Onuncu Kalkınma Planında, gastronomi turizminin de içinde yer aldığı alternatif turizm türlerinin gelişimini desteklemeyi amaçladıklarını, ayrıca önümüzdeki üç yıla ilişkin Orta Vadeli programda; Turizm Stratejisinin, ülke ve tür çeşitliliğini artıracak şekilde yenilenmesini hedeflediklerini ifade etti.

Pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış olan ülkemizin çok köklü bir gastronomi mirasına ve zengin bir bio-çeşitliliğe sahip olduğunu söyleyen Coşkun, her bir bölgemizin kendine özgü yerel tarım ürünleri ile hazırlanan yemekleri ve bunların farklı sunumları turistlerin ilgisini çekebilecek nitelikte olduğunu söyledi.

2017 yılında, yaklaşık 27 milyar dolarlık bir turizm gelirimizin olduğunu, yeme içme harcamaları bu tutarın yüzde 22’sini (5,9 milyar dolar) oluşturduğunu ifade eden Coşkun, ayrıca ülkemizin mutfak kültürü göz önüne alındığında, bu harcama kaleminin daha da artırılabileceğinin açık olduğunu ifade etti.

Kalkınma Bakan Yardımcısı Yusuf Coşkun “Öncelikli amacımız, bu zengin gastronomi kültürünün, turistik ürün haline getirilerek; hem iç hem de küresel pazara sunulacak şekilde tasarlanması ve pazarlanmasıdır.” dedi.

Gastronominin yerel kalkınmanın önemli bir bileşeni olmakla birlikte, ülkemizin yurtdışında tanıtımında da oldukça önemli bir role sahip olduğunu belirten Coşkun, örneğin, İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen “El Altında Duran Güzel Şeyler, Gaziantep Mutfağının Damak Tatları” projesiyle 14’ü yabancı olmak üzere 35 şefe Gaziantep Mutfağından 90 çeşit yemek uygulamalı olarak öğretildiğini, yabancı şeflerin ülkelerine döndüklerinde, sözkonusu yemeklere menülerinde yer vermeye başladıklarını, şeflerden bazılarının malzemeleri özellikle Türkiye’den getirttiklerini belirttiklerini ifade etti.

Kalkınma Bakan Yardımcısı Yusuf Coşkun;”Ayrıca yerli yatırımcılarımızın yurtdışında açtıkları kafe ve restoran gibi yerler ve UNESCO’nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesinde bulunan keşkek, mesir macunu, Türk kahvesi, ince ekmek gibi ürünlerimiz ülkemizin tanıtımında önemli rol oynamaktadır.” dedi.

Geçtiğimiz Kasım Ayında gerçekleştirilen 3. Turizm Şurasında bir Gastronomi Turizmi Komisyonu oluşturduklarını ifade eden Coşkun,Türk mutfağının sahip olduğu zenginliği güçlü bir marka haline getirmeyi,  ulusal ve uluslararası pazarda etkin tanıtımı gerçekleştirmeyi ve tüm paydaşların katılımıyla bir yol haritası oluşturmayı amaçladıklarını, bu amaçları gerçekleştirmek için ise; geleneksel ve dijital tanıtım faaliyetleriyle Türk gastronomisi ve Türk mutfağının öne çıkarılması, yeni kuşak şeflerin desteklenmesi amacıyla ulusal ve uluslararası yarışmalar düzenlenmesi, Türk gastronomisini temsil edebilecek nitelikli işletmelerin özendirilmesi, gastronomi açısından değerli destinasyon ve rotaların seçilerek pazarlama stratejilerinin ortaya konması gibi bir dizi somut öneriler kapsamında çalışmalara hız vereceklerini ifade etti. Coşkun, ayrıca potansiyelin kullanabilmesi için işbirliği içinde çalışılmasının önemine vurgu yaptı.

Zaman Gastronomi turizmini harekete geçirme ve bu yolla yeni bir turizm atağı yapma zamanıdır diyen Kalkınma Bakan Yardımcısı Yusuf Coşkun, Bingöl’ünde Soğukçeşme kavurmasıyla, balıyla ve kaymağıyla zengin bir mutfak kültürüne sahip olduğunu belirterek Global Gastro Ekonomi Zirvesine katılan tüm katılımcıları bu lezzetleri tatmak üzere Bingöl’e davet etti.

 

Kalkınma Bakan Yardımcısı Yusuf Coşkun, zirveye ev sahipliği yapan ve bu organizasyonun gerçekleşmesinde büyük bir gayret gösteren Turizm Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği’ne, teşekkürlerini ileterek dernek çatısı altında bulunan marka ve firmaları gastronomi alanında potansiyelimizi keşfetmek adına attıkları adımlardan ötürü kutladı. Coşkun, başta Turizm Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği Başkanı Kaya Demirer’e, zirvede emeği geçenlere ve tüm katılımcılara teşekkürlerini ifade etti.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum