Advert
as

Regaib Kandili, İlçemizde Coşkuyla İdrak Edildi

Regaib Kandili, İlçemizde Coşkuyla İdrak Edildi

Üç Ayların başlangıcı olan Regaib Kandili münasebetiyle İlçe Müftülüğü ve İmam Hatip Anadolu Lisesi öğrencileri Ulu Camii’de özel bir program düzenledi.

 

Üç Ayların başlamasını müjdeleyen Regaib Kandili münasebetiyle Ulu Camii’de, İlçe Müftülüğü ile Solhan İmam Hatip Anadolu Lisesi öğrencileri özel bir program düzenledi. Ulu Camii’de düzenlenen programda Kur’an-ı Kerim, Mevlid ve ilahiler okundu. Daha sonra İlçe Müftü Vekili Vaiz Osman Numanoğlu, yaptığı konuşmasında Regaib Kandilinin önemine değindi.

 Böyle mübarek bir geceyi bizlere ulaştırdığı için Yüce Allah’a sonsuz hamd-ü senalar ederek sözlerine başlayan Vaiz Osman Numanoğlu,”Kıymetli Müslümanlar! Rabbimizin İzni ile bir kere daha mübarek üç aylara ve Regaib Gecesine kavuşmuş bulunuyoruz. Ayların tamamı Allah’ın olduğu gibi günlerin ve gecelerin hepsi de Allah’a aittir. Fakat Yüce Mevla’mız bu aylardan ve günlerden bazılarını, diğerlerinden daha faziletli kılmıştır.

Fazilet bakımından üstün olduğu bildirilen bu aylardan üçü; Recep, Şaban ve Ramazan ayları olup bunlar halk arasında üç aylar olarak bilinmektedir.

Ayrıca bu ayların içindeki Regaib. Mirac, Berat ve Kadir geceleri de faziletli olduğu bilinen mübarek gecelerdendir. İşte biz şu anda bu mübarek gecelerden biri olan Regaib gecesinin bereketinden nasipdar olmak için camilerimize gelmiş bulunuyoruz.

Regaib kelimesi: Fıkıh dilinde “Bol sevap ve mükâfat, faziletli amel” manalarında kullanılmaktadır. Hicrî - kameri takvime göre yedinci ay olan Receb’in ilk Perşembesini Cumaya bağlayan gece, üç ayların müjdecisi olduğu için ve üç aylara karşı olan rağbetin habercisi olduğundan dolayı bu ad ile anılmıştır.

Regaib gecesi ilk defa kandil olarak kutlanmasına Kudüs’te 448 (1056), Bağdat’ta 480 (1087) yılında başlanmıştır, İmam-ı Gazzâlî İhya’u Ulumid Din adlı eserinde, bütün Kudüs halkının bu geceyi ihya ettiğini kaydetmiştir.

Bu gibi gecelerde camileri süslemek için kandiller yakıldığı için aynı zamanda bu gecelere kandil gecesi de denmiştir.

Bu geceye özel olarak yapılması dinimiz tarafından emredilen özel bir ibadet yoktur.  Hatta bazı eserlerde kılınması gereken şu kadar rekât namaz veya yapılması gereken ibadetler diye kayda geçen bilgilerin çoğunun kaynağı bulunamamıştır.

 Bununla beraber dini duyguların daha yoğun bir şekilde yaşandığı bu mübarek üç ayları, bu gece ve diğer mübarek geceleri fırsata çevirmek bizim elimizdedir. Tövbe ve istiğfar etmek, namaz kılmak, oruç tutmak, Kur’an-ı Kerim okumak, Allah yolunda infakta bulunmak, kul haklarından arınmaya gayret etmek ve salih amellere yönelip kötülüklerden uzak durmaya çalışmak gecenin hayrından faydalanmaya sebep olabilecek güzelliklerdendir.

Farz ve kaza namazlarının kılınması, en azından o gecenin akşam ve yatsı namazlarının camilerde cemaatle kılınmasına vesile olması bile bu gecelerin ihyasının, ihmalinden daha hayırlı olduğunun göstergesidir.

Kerim Kitabımızda: “Ey iman edenler! Allah’tan korkun, herkes yarın için ne hazırladığına baksın. Allah’a karşı gelmekten sakının, çünkü Allah yaptıklarınızdan haberdardır. Allah’ı unutan ve bu yüzden Allah’ın da onlara kendilerini unutturduğu kimseler gibi olmayın. Onlar yoldan çıkan kimselerdir” buyuran Rabbimizin emirlerine uyup Regaib gecesi ve diğer mübarek gün ve gecelerimizi “Yarın için hazırlık” fırsatına çevirebilirsek asıl o zaman rağbetimiz, Rabbimizin rızası olmuş olur.

Unutmayalım ki İnsan rağbet ettiği şeylere göre rağbet görür. Öyle ise bizim rağbetimiz, arzu ve emellerimiz,  özlemlerimiz, hep iyiye, doğruya, hakka ve hakikate yönelik olmalıdır ki; Rabbimizin rızasına Rağbet etmiş olalım.

Yüce Rabbimiz Regaib gecesini ve üç ayları hakkımızda hayırlara vesile eylesin. Üç ayları ve içindeki mübarek geceleri Âlem-i İslam’ın felahına ve islahına vesile eylesin.

Bu gece ki programımızı Solhan Anadolu İmam Hatip Lisemiz hazırladı. Programda emeği geçen öğrenci kardeşlerimize ve onları hazırlayan öğretmenlerimize, idarecilerimize; bu gayretlerinden dolayı teşekkür ediyorum. Cenab-ı Mevla, Ümmet-i Muhammed’e faydalı olacak Salih nesiller yetiştirebilmeyi cümlemize nasip eylesin. Üç aylarımız ve Regaibimiz tekrar hayırlı, mübarek olsun.”dedi.

 

Program, yapılan dua ile sona erdi.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum