Advert
as

“14 Şubat’ın İslam Kültüründe Yeri Yoktur”

“14 Şubat’ın İslam Kültüründe Yeri Yoktur”

İlçe Müftü Vekili Osman Numanoğlu, 14 Şubat’ın bir Batı kültürü olduğunu ve ‘sevgililer’ günü olarak kutlandığını belirterek, Müslüman toplumların bu gibi ahlaki ve kültürel yozlaşmaya neden olan kutlamalardan uzak durması gerektiğini belirtti.

Toplumda 14 Şubat’ın ‘sevgililer’ günü olarak bilindiğini söyleyen Numanoğlu böyle bir günün İslam kültüründe yeri olmadığına vurgulayarak, “Bu günün masumane bir kutlama günü olmadığını, aksine dinimizin lanetlediği gayr-ı meşru işlerin ayyuka çıktığı günler olduğunu ve sanki dinimizin yasakladığı fenalıkları inadına meşru hale getirme çabalarının bir sonucu olduğunu anlıyoruz.” dedi.

14 Şubat'ın, İslam ülkelerinde önemsenmemesi gerektiğini ifade eden Numanoğlu,  Müslüman toplumların bu gibi ahlaki ve kültürel yozlaşmaya neden olan kutlamalardan uzak durması gerektiğini belirtti.

“Bilindiği gibi her toplumun kutsal saydığı belirli günler vardır.” Diyen Numanoğlu,  “Günler değerini bazen dinin verdiği ehemmiyetten bazen de yaşanan önemli hadiselerden alır. Toplumlar diğer kutsal değerleri gibi önemli günlerini de toplum olarak ihya etmeğe gayret ederler. Bu da toplumun bekası için şarttır.” ifadelerini kullandı.

“14 Şubat bir kutlama değil dinimizin lanetlediği işlerin ayyuka çıktığı gündür”

Müftü Vekili Numanoğlu, “Acaba kendi medeniyetinin kutsal saymadığı değerleri kutsamak ne kadar doğrudur.  Bugün cevabını bulmaya çalışmamız gereken önemli sorunlardan biri de budur. Mesela 14 Şubat deyince biz ne anlıyoruz?  Evlatlarımız ne anlıyor? Sevgililer günü ne kadar masum?  Bahsi geçen günün kaynağı hakkında yazılıp söylenenlerden, Bu günün masumane bir kutlama günü olmadığını, aksine dinimizin lanetlediği gayr-ı meşru işlerin ayyuka çıktığı günler olduğunu ve sanki dinimizin yasakladığı fenalıkların inadına meşru hale getirme çabalarının bir sonucu olduğunu anlıyoruz.” dedi.

“Hz. Peygamber başka topluluklara benzememe konusunda önemli uyarılarda bulunmuştur”

Ayrıca insanların her türlü kitle iletişim aracı ile insanların çılgınlık derecesinde sözüm ona hediyeleşmeye teşvik edilmesi de Müslümanların üzerinde düşünmeleri gereken ayrı bir husus olduğuna dikkat çeken Numanoğlu, şunları söyledi:

“Medeniyetimizle uzaktan yakından alakası olmayan bu ve benzeri günleri kutlamak ve hediyeleşmekte bir sakınca var mı? Genellikle insanlarımız bu tür günlerin medeniyetimizde yerinin olmadığını kabul etmekle beraber, niyetlerinin farklı olduğunu, dolayısıyla kutlamalarının ve hediyeleşmelerinin farklı değerlendirilmesi gerektiğini düşünerek kendilerine fetva buluyorlar. Acaba bu dinen geçerliliği olan bir fetva sayılır mı?  Bunu anlamak için Efendimiz Hz. Muhammed(sav)’in mübarek uygulamalarına baktığımızda Efendimizin, Müslümanları ibadet konusunda dahi Gayr-ı Müslimlere benzemekten sakındırdığına şahit oluyoruz. Hicretten sonra Muharrem ayında Yahudilerin tuttukları oruç konusunda; Müslümanların sadece aşure günü değil bir gün öncesi veya sonrası ile beraber oruç tutarak onlara muhalefet etmelerini istemesi Peygamber efendimizin başka topluluklara benzememe konusunda ne kadar hassasiyet gösterdiğini anlamak için yeterlidir. Sevgili peygamberimiz bu hassasiyetini sadece ibadet konusunda değil, bayramlar, eğlenceler, kılık kıyafet hatta saç sakal traşına varıncaya kadar sürdürmüştür.”

Konuşmasına devam eden Numanoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Ümmeti ile ilgili endişelerinden dolayı “Şüphesiz ki, siz kendinizden önce gelip geçen milletlerin yoluna karış, karış, arşın arşın tıpatıp uyacaksınız! Öyle ki, onlar daracık keler deliğine girseler, siz de muhakkak onlara uyarak oraya girmeğe çalışacaksınız" buyurdu. Ebû Saîd der ki, biz, "Ya Resûlüllah! Bu milletler Yahudilerle, Hıristiyanlar mı?" diye sorduk. Efendimiz, ‘Ya onlardan başka kim olacak?' buyurdu.”

“İslam’da her gün sevgi günüdür”

“Eğer eşler ya da birbirini sevenler şimdiden 14 Şubat için hazırlıklar yapmaya başlamışsak bunu niyetlerimizin farklı olması ile izah edemeyeceğimizi unutmamalıyız.” Diyen Numanoğlu, “Sevginin kaynağı olan Allah, sevgiyi elbette ihmal etmez. İslam’da her gün sevgi günüdür. Sevenler birbirlerini sadece 14 Şubatta mı hatırlar?  Allah Resulü “Sizin en hayırlınız eşine hayırlı davranandır. Ve sizin içinizde eşlerine en hayırlı davranan benim” buyurarak ümmetine yol gösteriyor.” İfadelerini kullandı.

“Sevdiklerimize sevgimizi Rabbimizin ve Peygamberimizin bizden istedikleri gibi göstermeye çalışalım”

 

Son olarak Müftü Vekili Numanoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “O halde sevgili gençlerimizden ricam. Gelin Yüce Rabbimizin “Peygamber size ne verdiyse onu alın, size neyi yasakladıysa ondan sakının ve Allah'tan korkun. Çünkü Allah'ın azabı şiddetlidir.” (Haşr,7) mealindeki fermanına kulak vererek dinimizle alakası olmayan bu ve benzeri uydurmalardan uzak duralım. Sevdiklerimize sevgimizi Rabbimizin ve Peygamberimizin bizden istedikleri gibi göstermeye çalışalım. Sevenlerimizi de bu türlü işleri yapmak zorunda bırakmayalım.”

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum