Advert
as

“Bu Proje Hayvancılığa Can Verecektir”

“Bu Proje Hayvancılığa Can Verecektir”

‘Köyden şehre gitme! Hem maaşını al hem kendi işinin patronu ol’ projesini değerlendiren Ali Kaysadu, projenin hayata geçirilmesi durumunda hayvancılığın gelişmesine katkı sağlayacağını söyledi.

 

 

Geçtiğimiz günlerde açıklamalarda bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, 'Köyden şehire gitme! Hem maaşını al hem kendi işinin patronu ol' projesi başlatacaklarını duyurmuş, bu haber özellikle işsizlikten dolayı köyünden çıkmak zorunda kalan vatandaşları umutlandırmıştı.

 

Proje hakkında değerlendirmelerde bulunan Bingöl Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı, Ali Kaysadu, projenin hayata geçirilmesi durumunda ülkenin ama özellikle de bölge hayvancılığının kalkınmasına büyük bir katkı yapacağının altını çizdi.

 

"Terör olaylarından dolayı bölgede hayvancılık bitme noktasına geldi"

 

Hayvancılık sektörünün 1990’lı yıllarda, bölgede yaşanan terör ve şiddet olaylarından olumsuz etkilendiğini ifade eden Kaysadu, “90’lı yıllarda bölgemizde hayvancılık sektörü yaşanan şiddet olaylarından ama özellikle de terör ortamından çok büyük zarar gördü. Kırsal kesimde yaşayan insanlar köylerini terkedip şehre göç etmeye mecbur kaldılar. Köylerimiz boşaltıldı, terör olaylarından dolayı bölgede hayvancılık bitme noktasına geldi.” şeklinde konuştu.

 

"Bu proje hayvancılığa can verecektir"

 

Son dönemlerde verilen desteklerle hayvancılığın canlanmaya başladığını dile getiren aktaran Kaysadu, sözlerine şöyle devam etti:

 

“Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Ahmet Eşref Fakıbaba’nın yaptığı bir açıklama var. Hayvancılığın gelişmesi için atılan önemli bir adım ve bizleri heyecanlandıran bir proje.  Şu ana kadar birçok proje hayata geçirildi ancak bu proje bizim için en önemli proje olacak diyebiliriz. Önümüzdeki günlerde hayata geçirecekleri  ‘Köyden şehire gitme! Hem maaşını al hem kendi işinin patronu ol’ projesine göre, Her bir aileye 300 tane damızlık koyun verilecek. 300 damızlık koyunu alan kişiye ayrıca asgari ücret verilecek ve sigortası yapılacak. Hayvan besleyen birçok aile yıllarca çalışsa böyle bir imkâna sahip olamaz. Bu projeye göre, 300 koyun verilecek kişinin sigortası yapılacak ve asgari ücret alacak.  Bu imkânlar müthiş şeylerdir. 300 koyun ve yavrularını aldığın zaman sayı 600’e çıkacak. 600 koyun varlığı olan aileyi siz düşünün. Bu proje hayvancılığa can verecektir.  Hayvancılığın kalkınmasına büyük bir katkı yapacaktır. Bu proje hayata geçilirse, ülkede ama özellikle de bölgede hayvancılık yükselecek, ihya olacaktır.”

 

 “Hayvancılık desteklenirse dışarıdan et ithal etmeyiz”

 

Ülke olarak kırmızı et ithalatı yaptıklarını anımsatan Kaysadu, “Et ithalatı yapmak zorumuza gidiyor.  Bu ülkenin parası bu şekilde dışarıya akıp gidiyor. İstiyoruz ki kaynaklarımız dışarıya değil ülkeye aksın. Hayvancılık sektörü bu gibi güzel projeler sayesinde kalkınırsa, dışarıya bağımlı kalmayız.” dedi. 

 

" Projeyi konuşmak dahi bizleri heyecanlandırıyor"

 

Bölgenin, küçükbaş hayvancılığa elverişli olduğunu ifade eden Kaysadu, Doğu ve Güney Anadolu bölgesinde küçükbaş hayvancılığa daha fazla önem verilmesi gerektiğini belirtti.

 

‘Köyden şehire gitme’  projesi ile alakalı olarak daha kendilerine bir mevzuatın gelmediğini belirten Kaysadu, “Biz de proje ile ilgili söylenenler üzerinden konuşuyoruz.  Bu projeyi konuşmak dahi bizleri heyecanlandırıyor. İlerleyen zamanlarda bu projenin geniş açıklaması gelecek.” dedi.

 

“Hayvancılıkta verim ve kaliteyi artırmak için uğraşıyoruz”

 

Bingöl’de hayvancılık sektörü üzerine çalışmalarının olduğunu da dile getiren Kaysadu, “Halkın elinde bulunan hayvanları ıslah ediyoruz.  Bölgede en fazla projesi olan il olarak öndeyiz. Mevcut hayvanlarımızın daha kaliteli ve verimli olması için çalışmalar yapıyoruz.  Kaliteli ve kalitesiz şeklinde hayvanları ayırıp, verimli olmayan hayvanları kasaplık olarak ayıracağız. Kaliteli hayvanları da sürüye katarak verimin artmasına dikkat edeceğiz.  Bakanlık tarafından verilen desteklerle hayvancılığı ayakta tutmuş olacağız. 2 bin 500 üyemiz var hepsine destekler geliyor.  Bingöl’de ıslah projesi yüzde 10 olarak 36 bin hayvan üzerinde uygulanıyor bunu zamanla daha da yükselteceğiz.” ifadelerini kullandı.

 

"Küçükbaş hayvan sayısını 1 milyona çıkarmayı hedefliyoruz”

 

Bingöl’de 570 bin küçükbaş hayvan olduğunu, bu sayıyı 1 milyona çıkarmayı hedeflediklerini vurgulayan Kaysadu, “570 bin küçükbaş hayvanın yüzde 80’i koyun ve geriye kalan yüzde 20'yi ise keçi oluşturuyor. 1 milyon hedefimize birkaç yıl içinde ulaşacağımızı umuyoruz.” şeklinde konuştu. (İLKHA)

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum