Advert
as

Okuma Yazma Seferberliği Toplantısı

Okuma Yazma Seferberliği Toplantısı

İlçe Halk Eğitim Merkezinde Kaymakam Fatih Okumuş başkanlığında ‘Okuma Yazma Seferberliği’ toplantısı yapıldı.

 

 

İlçede düzenlenen 'Okuma Yazma Seferberliği' toplantısında konuşan İlçe Kaymakamı Fatih Okumuş, Okuma-Yazma Seferberliğinin önemine değindi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan öncülüğünde yürütülen 'Okuma Yazma Seferberliği' toplantısı, Halk Eğitim Merkezi konferans salonunda Kaymakam Fatih Okumuş, İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili Muhittin Çiftçi, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Muhtesim Tunç, İlçe Müftü Vekili Osman Numanoğlu, ilköğretim kurum müdürleri, muhtarlar, köy ilkokul müdür yetkili öğretmenlerin katılımıyla gerçekleşti.

Okuma- yazma seferberliğinin yürütülmesi için bir araya geldiklerini ifade eden Halk Eğitim Merkezi Müdürü Muhtesim Tunç,“Halk Eğitim olarak bizim yıllardır en çok önem verdiğimiz işlerimizin başında okuma yazma çalışmaları gelmektedir.” dedi.

Tunç, “Milli Eğitim Bakanlığının yürütmüş olduğu okuma yazma bilmeyen kalmasın projeleriyle Türkiye'de okuma yazma oranının sıfıra indirilmesi konusunda büyük çalışmalar yapılmıştır. Çok güzel neticeler alınmıştır. Tekrardan yeni bir ivme kazandırmak açısından Türkiye'de yaklaşık 2 milyon 400 bin okuma bilmeyen vatandaşı eğitmek anlamında yeni bir proje ile seferberlik başlatıldı. Bu okuryazarlık seferberliği Solhan'ın ayağını nasıl gerçekleştirebiliriz? Bunun için bir arada bulunmaktayız.  Bu okuma yazma faaliyetlerinin projemizin yasal dayanağı ilköğretim çağına gelmiş okuma yazmayı bilmeyen vatandaşlarımızın okur-yazarlık durumuna getirmesi için yapılan çalışmaları kapsamaktadır.” ifadelerini kullandı.

 “Bu seferberliğimizin amacı okuma-yazma bilmeyen vatandaşların okuma yazma kurslarına katılmalarını sağlayarak bunları okur-yazar hale getirmesi ve ilkokul düzeyinde öğrenim görevlerini sağlayacak olan ikinci kademe okuma yazma kurslarına yönlendirmesidir.” diyen Tunç:“Birinci kademe akademinde ikinci akademi okuma yazma kursları alan vatandaşlarımız ilkokul mezunu sayılmış olurlar. Türkiye'de okur-yazar oranı %96 Solhan üzeri de ise nüfusumuz 33 bin 130 kişi bu nüfusumuzun 2530 kişisi yani %7.64'ü 2018 yılı verisini güncelleyerek hesaplarını yaparak almışım bu rakamları Solhan'ın %7.64 okur-yazar değildir. Solhan'ın nüfusu ve köy kırsal şehir merkezi cinsiyet durumuna göre bir tablo hazırladım. 2016 yılında Solhan'da 33 bin 133, 2017 ise 33 bin 130 yani toplam nüfusu bir yıl içerisinde 3 kişi azalmış bununda sebebi ise göçlerden dolayıdır. Dikkatimizi çeken bir diğer husus da ilçe merkezi nüfusunun köy kırsal nüfusa göre artmasıdır. Bu da köyden olan göçün sonucudur. Cinsiyet durumuna göre ise 16 bin 680 erkek 16 bin 497 kadın nüfusumuz vardır. Oranlaması ise 0.98'dir. Erkek nüfusu kadından fazladır. Cinsiyet durumuna göre tablomuz 2016 yılından sonra 2017'de Tüik verisi yoktur, halende yayınlamamış. 2015 yılına göre Solhan'da 3 bin 13 kişi okuma-yazma bilmiyor. 2016 yılında ise bu sayı 2 bin 737 kişiye düştü. Bu tabloyu okuduğumuz zaman dikkat çekecek en hususlardan bir tanesi erkek nüfusu içerisinde okuma-yazma bilmeyen çok az olması 442 erkek vatandaşımız okuma-yazma bilmiyor iken kadınlarda bu oran çok daha yüksektir. 2 bin 296 bayan vatandaşımız okuma-yazma bilmiyor. Bilmeyenlerin büyük bir çoğunluğu 65 yaş üstüdür. 2016 yılı verilerine göre 65 yaş üstü okuma-yazma bilmeyen sayısı bin 119 kişidir. Bizim tablomuzu bozan okur-yazar oranı-mızı artıran unsur zorunlu okuma yaşı üstündeki vatandaşlarımızdır.

Okuma-Yazma Seferberliğinin önemine değinen Kaymakam Fatih Okumuş, “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Hanımı Sayın Emine Erdoğan himayelerinde yeni bir “Okuryazarlık Seferberliği” başlatılması planlanmıştır. Başlatılan seferberliğin nihai hedefine ulaşabilmesi için konu ile ilgili paydaşların işbirliği içerisinde çalışmaları önemlidir. Bu toplantımızın temel amacı bu işbirliğinin düzenli bir şekilde sağlanabilmesi için ilgili paydaşlar ile gereken kararların alınmasıdır. Şimdiden yapacakları çalışmalarından dolayı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne, Halk Eğitim Merkezine, Muhtarlara, Müdür yetkili öğretmenlerimize, müdürlerimize teşekkür ediyorum.”dedi.

Toplumsal hayatlarımızı,  bireysel hayatımızı ve maddi manevi hayatlarımızı güzelleştiren, iyileştiren durumun okuma yazma olduğunu dile getiren Okumuş şunları söyledi: “Okuma yazma bilmeyen ve bunun nimetlerini vatandaşlarımıza anlatırsak çok daha başara-bileceğimize inanıyorum. Yani inanmamız lazım, inandırmamız lazım, yani biz öncelikle kendimiz inanacağız. Bu 3 veya 4 seferdir böyle karşımıza çıkıyor. Bu tür sorunlar bizim burada devletin yaptığı aslında bu bir lütuf sağlamadır. Yani bir proje yapılırken fizibilitesinin iyi yapılması lazım. işte vatandaş nasıl bir formatla istiyor. Nasıl daha iyi geliştirilebilir. Dolayısıyla okuma yazma seferberliğindeki önümüzdeki dönemde yapılırsa ben burada samimi yapıcı kanaatlerimi ifade ediyorum. Bu iyileştirmelerde yapılırsa inşallah sağlıklı inşallah güzel inşallah başarılı neticeler elde edebiliriz. Sizlerden ricam dilinizin döndüğünce onları inandırmanızı bekliyorum. Onları da inandırdıktan sonra bu işin yükümlülük zorunluluk değil, lütuf iyilik güzellik nimet olduğunu ifade etmenizi bekliyoruz. Ardından tespit edip misyonu yükleyip hazır hale getirdiğiniz okuma yazma bilmeyen kişiyi sağlıklı bir şekilde Halk Eğitime teslim etmenizi bekliyoruz. öğretmenlerimizin vatandaşlarımızın genel durumunu düşünerek detaylı değerlendirmelere gittikten sonra Halk Eğitim mümkünse kursların okullarda yapılmasını daha uygun düşünüyorum. İyi niyetle yapılan her şey elbette güzel sonuçlanır. Yapmış olduğunuz katkılarınızdan teşekkür ediyorum.” dedi.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum