Advert
as

Bingöl’e Gökten Siyah Altın Yağdı!

Bingöl’e Gökten Siyah Altın Yağdı!

2 Eylül 2015 tarihinde Bingöl'ün Sarıçiçek Köyü'ne düşen göktaşı parçacıkları köylüleri zengin etti. Her gün 'bedeli yüksek' dedikleri taşları toplayan köylüler, gramını 30 ila 60 dolar arasında değişen fiyatlarla bilim adamlarına sattıklarını belirttiler.

2 Eylül 2015 tarihinde dünyaya düşen meteor parçalarından bazıları, Bingöl'ün Merkez Sarıçiçek köyü kırsalına düşmüş, bu olay özellikle göktaşı incelemelerinde bulunan Türkiyeli Bilim Adamlarının ve NASA'nın (Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Araştırmaları Merkezi) dikkatini çekmişti.

 

Göktaşı parçalarının gramına 30 ile 60 dolar fiyat verildiğini söyleyen köylüler, İstanbul Üniversitesi'nden bir akademisyenin sözleriyle göktaşının değerli olduğunu öğrendiklerini belirtiyor.  Bilim adamlarına sattıkları taşlardan elde ettikleri parayla borçlarını ödediklerini dile getiren köylüler, Türkiye'deki bilim adamlarına seslenerek, “Bu taşlarımız çok değerli, bu taşlar yurtdışına gitmesin. Bizim Üniversitelerimiz var, Bilim adamlarımız var ve gelip bu taşları satın alsınlar ve bizim Üniversitelerde bu taşları değerlendirsinler.” dediler.

 

“Kazandığım 60 bin TL ile bütün borçlarımı sıfırladım”

Sattığı taşlardan 60 bin TL kazandığını ve bu parayla bütün borçlarını sıfırladığını söyleyen köylülerden Metin Ergün, “2 Eylül'de göktaşı yağmuru oldu burada. NASA yetkilileri geldi buraya ve beraber 5 gün boyunca gezdik. Topladığımız taşları satın almak için birer hafta arayla iki grup geldi. Birinci grup tahminimize göre mafyaydı ve adamlar gayet güzel paraya satın aldılar. İkinci grup ise Moskova Üniversitesinden gelmişti, biri makine mühendisiydi, diğeri ise film yapımcısı olduğunu söylüyordu. Onlar taşları ucuza almak isteyince onlara satmadık ama köydekilerin bazıları onlara çok ucuza sattılar. Amerika'dan da üç gün önce geldiler ve köylüden taşın gramını bayağı yüksek bir paraya aldılar yani gramını 60 dolara aldılar. Ben kendim şahsen toplamda üç tane taşımı sattım. 3 taşım toplamda 300 gramdı. 300 gram taşımı biraz gülünç olacak ama 60 bin TL'ye sattım. Aldığım 60 Bin TL ile ne kadar kredi borcum, kredi kartlarım varsa hepsinin borcunu kapattım. Çevre illerden insanları kamyon kasasında getirip bu alana indiriyorlar ve göktaşı arıyorlar.” dedi.

 

“Bu taşlar yurtdışına gitmesin”

Köylerine düşen göktaşlarının çok değerli olduğunu belirten köylülerden Nezir Ergün ise “NASA ve İstanbul Üniversitesi ile görüştüğümüzde bu taşın çok değerli olduğunu söylediler. Sonradan Ruslar gelince ve taşlar paraya dönüşünce bütün köylüler dağa, taşa, ovaya yıkıldı. Bu taş gerçekten de çok değerli bir taştır. Bu taşın gramajını Ruslar ilk etapta 30-35, hatta 42 dolara kadar çıkarttılar. Daha sonrasında Amerika'dan gelenler, bayağı bir taş aldılar ve gramını 50 dolardan aldılar. Ben de bu taştan gereken payımı aldım. Bütün borçlarımı ödedim. Ben buradan Türk yetkililerine seslenmek istiyorum; bu taşlarımız çok değerli, bu taşlar yurtdışına gitmesin. Bizim Üniversitelerimiz var, Bilim adamlarımız var ve gelip bu taşları satın alsınlar ve bizim Üniversitelerde bu taşları değerlendirsinler.” şeklinde konuştu.

 

“Bingöl Üniversitesi olarak incelemelerde bulunduk”

Öte yandan göktaşı ile ilgili açıklamalarda bulunan Bingöl Üniversitesi Fizik Bölümü başkanı Prof. Dr. İskender Demirkol, “2 Eylül 2015 tarihinde Sarıçiçek civarına ve etrafına meteorit yani göktaşının düştüğü duyuldu. Bu durum üzerine Bingöl Üniversitesi olarak ekip halinde gidip yerinde incelemelerde bulunduk. Gerçekten de oraya göktaşının düştüğünü gördük. Topladığımız meteorlarla üniversitede inceleme yaptık. İncelemede meteor olduğu bilgisini elde ettik.” dedi.

 

NASA'dan Dr. Peter Jeans ve İstanbul Üniversitesi'nin Doçent Doktor Ozan Ünsalan ile bir ekip oluşturarak tekrar 5 gün olay yerinde inceleme ve araştırmalar yaptıklarını belirten Demirkol, “Bulunan kütleleri tespit ettik, yerlerini ve koordinatlarını aldık bir data elimizde oluştu.” diye konuştu.

 

“Uluslararası bir konsorsiyum oluşturduk”

Akabinde 20 üniversiteyi kapsayacak şekilde uluslararası bir konsorsiyum oluşturduklarını dile getiren Demirkol, “Türkiye'den de 4 üniversite olmak üzere NASA da buna dahil olmak üzere 20 üniversite Sarıçiçek meteorlarını inceleyen bir konsorsiyum oluşturduk. Bu konsorsiyumda her üniversite kendi üzerine düşeni yapıyor. Bizim üniversite olarak laboratuvarda analizlerini yapıyoruz. Bir kısmını yaptık. Yapılan datalar NASA'ya gönderiliyor. NASA ile irtibat halinde çalışıyoruz. Yaptığımız inceleme neticesinde düşen meteorun Howardite ve Euarite türü meteor olduğu anlaşılıyor ve içerisinde 28'e yakın elementin olduğu gözlendi. Bu şekilde bilimsel verilerin bir kısmını elde ettik.” şeklinde konuştu.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum